Social Icons

Pages

Saturday, January 15, 2011

PERNAH DENGAR TAK TOKSIKOLOGI DADAH?




korang pernah buat medical check up tak? mesti pernah kan..nk msuk kolej atau universiti..tak pun nak bekerja ker...korang perasan tak dalam borang medical check up tu ada part ujian dadah kan...pastu mase medical check up tu korang kene bagi sampel urine(air kencing) untuk ujian tu kan..okey..kali ni penulis nk cerita serbe sedikit lak tentang ujian dadah ni..mari kita kongsi info......

toksikologi?ape tue?? toksikologi ni kajian mengenai racun yang merangkumi cara kenalpasti, asingkan, mengesan. serta impak pada tubuh, reaksi tubuh bdan dan rawatan.

dadah...dengar je pekataan tu mcm bende xelok la kan..tapi tau tak sahabat sekelian...dadah juga penting di dalam bidang perubatan..ape kepentingannya? okey ni antara kepentingannya.....

1. sebagai ubat penahan sakit
2. sebagai ubat penenang
3. anesthetic (bius la...)
4. antibiotic
5. antiseptic

dadah ni memang berguna..tapi macam mane dia dikatakan boleh memudarakan atau toksisiti kepada tubuh..faktonya adalah..

1. cara penggunaan
2. kadar dan dos
3. tempoh dan kekerapan..

sebab tu lah dadah ni perlu digunakan di bawah kawalan doktor agar tak memudaratkan tubuh..sterusnya jom kita tengok jenis2 dadah ni...

STIMULANT
dadah ni peningkatkan kewaspadaan dan rasa mengantuk..ia meransang aktiviti saraf pusat...selalunya disalahgunakan untuk meningkatkan ketahanan fizikal...pengguna akan menjadi hyper aktif dan boleh bertndak agresif.
contoh: caffein, amphetamine, kokain, ritalin

OPIAT


dadah ni boleh mempengaruhi tindakan seseorang dan pemikirannya..mempunyai potensi yang tinggi untuk ketagihan..di dalam perubatan ia digunakan untuk menidurkan atau melegakan kesakitan. kesan pengambilan dadah ini secara berterusan dan melebihi dos adalah gangguan jiwa, kelemahan mental & fizikal, jangkitah HIV dan hepatitis...yang lebih jelas lagi kesannya kematian..

contoh: candu,morfin, heroin dan kodein..

KANNABIS

dadah ini boleh mempengaruhi rasional pemikiran, koordinasi badan dan juga ingatan jangka pendek pengguna. dadah ni jgak boleh menyebabkan kanser dan memberi impak kepada otak...

contoh: ganja,hashish,marijuana

DEPRESSANT/ SEDATIF


dadah ini berfungsi memberikan ketenangan dan kelegaan sementara daripada tekanan perasaan atau rase gugup..ubat penenang la...kesan pengambilan berlebihannye..boleh kurang kegiatan urat saraf....dan boleh menyebabkan kematian.

contoh:methaqualone...


PSIKOTRAPIK



dadah ni bertindak keatas otak untuk meransang aktiviti fizikal.....kesannye boleh
menyebabkan kerosakan hati, jantung dan buah pinggang...

contoh: syabu dan ecstacy

HALUSINOGEN

nama je halusinogen kan....mestila dadah ni boleh memberikan halusinasi kepada penggunannya..mengakibatkan pergerakan otot yang tak terkawal dan tindakan yang agresif...kesan penggunaan berlebihan adalah tekanan darah,penyakit kardiovaskular dan lebih jelasnye kematianla..

contoh: ketamine....PCP...

INHALANT


dadah yang mempengaruhi otak dan menjejaskan saluran oksigen ke dalam paru2...dan akibat kurangnye oksigen dalam otak menyebabkan kerosakan neutron...kesan kroniknya hilang upaya untuk berjalan,bercakap dan berfikir...

contoh:yang ni berhati-hati ada disekeliling kita je...gam,ubat nyamuk, minyak petrol, cat cair, thiner, cecair pemetik api, spray rambut dan lain2 la...

okey...kesimpulannya kat sini..jauhi dadah ni...gunakan hanya dibawah seliaan doktor..jangan memudaratkan badan dengan benda2 macam ni...okey semoga kita sama-sama saling ingat-mengingati...wassalam...


p/s: anda pilih derita atau bahagia.....










No comments:

Post a Comment